De in 1965 gebouwde Nieuw Apostolische kerk aan de Vondellaan 67 in Groningen is na 2010 buiten gebruik geraakt. De ontwikkelaar mocht dit pand alleen aankopen mits er een goed plan lag om hier een nieuwe bestemming aan te geven en er goedkeuring kwam van de Welstand. Na verwoede pogingen zijn wij uiteindelijk gevraagd om een concept te bedenken en een Welstandsontwerp te maken.
Het gebouw wordt gekenmerkt door een aantal bepalende eigenschappen. De dakrand, zaagtandvensters, de plint en de compositie tussen gevelvlak en gevelopening.
Op de begane grond bevindt zich de entree met ondersteunende functies van de kerk en directe toegang naar de eerste verdieping. De zaal heeft door het grote venster een bijzondere lichtinval en versterkt de hoogte.
Het ontwerp heeft deze eigenschappen proberen te handhaven. De nieuwe ingrepen in de gevel zijn ondergeschikt aan het bestaande en sober ontworpen. Er zijn 9 grote ramen geplaatst waarmee de 13 appartementen van daglicht worden voorzien.
Met een vide in het hart van het gebouw wordt de totale hoogte van het gebouw ervaren. Om deze vide zijn de appartementen gepositioneerd. Deze zijn niet alleen horizontaal ingedeeld maar ook verticaal. Twee appartementen zijn over drie lagen en 4 over twee lagen. Hierdoor was het ook mogelijk om, waar nodig, geen vloeren voor de gevelopeningen te krijgen. De appartementen zijn als tetris bouwstenen om elkaar heen gepositioneerd. Daardoor is geen enkel appartement hetzelfde geworden.
De uitwerking van het plan voor de omgevingsvergunning en uitvoering is gedaan door B+H (Boer+Hiemstra).